Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45 procent meer aan onroerende zaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is dat flink meer dan de verhoging van 1,57 procent die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken.

Ook is het veel meer dan de verwachte inflatie van 0,9 procent dit jaar, aldus VEH dinsdag.

Eigen Huis stelt dat gemeenten al vijf jaar achtereen de afspraken over de maximale ozb-verhoging collectief overschrijden. Dit zouden zij ongestraft kunnen doen omdat overschrijdingen voor individuele gemeenten geen nadelige consequenties hebben.

De belangenclub vraagt het kabinet daarom “dwingende maatregelen” te nemen die huiseigenaren beschermen tegen te sterke stijgingen van de ozb.

Hoogste verhoging in Meerssen

Vereniging Eigen Huis onderzocht in alle gemeenten de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten die bestaan uit ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. De ozb stijgt dit jaar het hardst in de Limburgse gemeente Meerssen. Huiseigenaren betalen hier gemiddeld 421 euro. Dat is 115 euro (37 procent) meer dan vorig jaar.

Ook in de Gelderse gemeente Duiven gaat de ozb met bijna 28 procent flink omhoog en betaalt een huiseigenaar gemiddeld 319 euro. Dit is bijna 70 euro meer dan in 2015.

(klik voor vergroting)

ozb

Nummer drie op de lijst is Kampen met een stijging van bijna 17 procent. Gemiddeld betaalt een huiseigenaar hier 262 euro aan ozb, een stijging van 37 euro. Maar omdat in Duiven de afvalstoffenheffing en in Kampen de rioolheffing fors is verlaagd, blijft de uiteindelijke woonlastenstijging in deze ozb-toppers beperkt tot enkele euro's.

Landelijk stijgen de totale woonlasten (ozb, riool- en afvalstoffenheffing) voor huiseigenaren van 734 naar 745 euro, een toename van 1,46 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl